Deprecated: Creation of dynamic property PublishPress\Future\Framework\WordPress\Facade\NoticeFacade::$hooks is deprecated in /home/public/sites/www.sdo-korfbal.nl/wp-content/plugins/post-expirator/src/Framework/WordPress/Facade/NoticeFacade.php on line 14
Clubgeschiedenis – SDO KORFBAL
 

HomeOver SDOClubgeschiedenis

https://www.sdo-korfbal.nl/wp-content/uploads/2021/07/SDO-V-logo_2021-160x160.png

1946-2021
HET INTERVIEW

https://www.sdo-korfbal.nl/wp-content/uploads/2021/07/EDinterviewfoto-e1627721502311.jpg

Het gemengd korfballen leidde tot verschillende huwelijken.

Het gemengd korfballen leidde tot verschillende huwelijken. Inmiddels korfballen er al 3 generaties op de velden aan de Rapportstraat. De kleine 300 leden hebben een mooi jubileumprogramma in het vooruitzicht.

Als Nico Broekhuysen in 1902 niet naar het Zweedse plaatsje Nääs was gegaan, had SDO wellicht nooit bestaan. De Amsterdamse onderwijzer was in het Zweedse plaatsje voor een handenarbeidcursus. Hij kwam er ook in aanraking met het spel ringboll. Het spel werd door jongens en meisjes gespeeld. Het veld was verdeeld in 3 vakken waar de jongens en meisjes niet uit mochten. Ze moesten proberen om een bal door een ring te gooien die aan een 3 meter hoge paal bevestigd was.

Broekhuysen introduceerde een variant van het spel in ons land en in 1903 werd hij voorzitter van de Nederlandse Korfbal Bond. Korfbal werd vrijwel direct een populaire sport, maar vanwege het gemengd spelen niet door iedereen omarmt. ‘De katholieke geestelijkheid was niet zo gecharmeerd van gemengd korfballen’, herinnert Joop Alferink (84) zich nog goed. De Veldhovenaar was vanaf de oprichting van SDO op 1 augustus 1946 lid van de club. Die heette bij de oprichting nog HMV (Het Moet Vooruit) maar 5 jaar later werd dat veranderd in SDO (Sterk Door Oefening).

Charme

Het gemengde karakter noemt Alferink juist de charme van korfbal. ‘En ook de gezelligheid die er omheen hangt. Tot medio jaren 90 heb ik nog actief gespeeld in een veteranenteam. Door blessures moest ik er helaas mee stoppen. Met een aantal leeftijdsgenoten ben ik nog enige tijd recreatief doorgegaan.’ Ook zijn echtgenote speelde jarenlang voor SDO. ‘Zij heeft het nog langer volgehouden dan ik.’

75 jaar gemengd korfballen betekent ook het ontstaan van veel SDO-stelletjes. ‘Er zijn meerdere huwelijken tussen SDO-leden ontstaan. Ook kinderen ervan zien we terug als lid tot soms wel 3 generaties’, weet Joeri Bosch (42), de huidige voorzitter. Enkele jaren voordat hij lid van de club werd, voltrok zich een grote verandering binnen het korfbal. In 1991 werd het veld teruggebracht van 3 naar 2 vakken. ‘Het veld was eerst 30 bij 90 meter.

Een verdedigingsvak, middenvak en  aanvalsvak. Om de attractiviteit van het spel te verhogen, verdween het middenvak en werd de afmeting van het veld teruggebracht naar 30 bij 60 meter’, legt de voorzitter uit. Maar daarbij bleef het niet. ‘Sinds enkele jaren spelen we op een veld van 20 bij 40 meter, zoals het in de zaal altijd al was. Vanaf 2026 wordt dit overal verplicht. Ook is vanaf dat jaar het spelen op kunstgras verplicht’, weet Bosch.

Creatief plannen

De club begon in 1946 op een zandvlakte op Heers om na een aantal omzwervingen op de huidige locatie aan de Rapportstraat uit te komen. Sinds 11 jaar beschikt de club er over een kunstgrasveld van 30 bij 60 meter. Eén veld is te weinig om de kleine 300 leden sportief aan hun trekken te laten komen. Daarom wordt ook het grasveld achter het kunstgrasveld ingezet. Omdat steeds meer  seniorenteams hun wedstrijden niet meer op de zondag willen spelen, moet de club de wedstrijden heel creatief plannen. Bosch: ‘We zijn nu samen met volleybalvereniging Nuvoc aan het kijken naar een multifunctionele accommodatie op ons terrein. We willen graag 3 kunstgrasvelden en een beachcourt waarop zowel volleybal, korfbal, voetbal en frishbee in het zand kunnen plaatsvinden.’

https://www.sdo-korfbal.nl/wp-content/uploads/2021/07/SDO-2-660x330-1.jpg

SDO in Veldhoven 75 jaar: van zandvlakte naar kunstgras

Twaalf korfballiefhebbers begonnen 75 jaar geleden in Veldhoven met korfbal. De zandvlakte van toen is inmiddels ingeruild voor een kunstgrasveld en een riant clubhuis.

Met 75 jaar is SDO de oudste korfbalclub in Veldhoven. Joop Alferink (84) was vanaf dag één van de partij. ,,De club is opgericht op 1 augustus 1946. Ik was tien jaar toen ik samen met mijn oudere broer lid werd. Initiator van de club was mevrouw Oskam. Zij had in Rotterdam gekorfbald en wilde proberen of ze deze sport in Veldhoven ook van de grond kon krijgen. De katholieke geestelijkheid was indertijd niet zo gecharmeerd van gemengd korfballen. Aanvankelijk waren het dan ook alleen niet-katholieken die lid werden van de club. We werden wel een protestantse club genoemd, maar dat waren we niet.”

Onder de naam HMV (Het Moet Vooruit) vonden met twaalf leden de eerste doelpogingen plaats op een zandvlakte op Heers. Na enkele jaren werd de naam HMV ingeruild voor SDO (Sterk Door Oefening). Alferink: ,,Dat vond ik jammer. HMV vind ik een originelere naam dan SDO die je in veel plaatsen tegenkomt.” Omdat men ook wedstrijden wilde spelen, sloot de club zich aan bij een bond. Maar dan moet je ook een veld hebben. ,,Voor strandbad ’t Witven lag een grasveld met wandelpaden. We mochten er onze wedstrijden spelen op een veld dat doorkruist werd met wandelpaden. Omkleden kon in de zwembadhokjes”, herinnert Alferink zich nog.

Een tiental jaren had de club vervolgens onderdak op de accommodatie van voetbalvereniging Rood-Wit aan de Witvenseweg. ,,Als Rood-Wit uit speelde, mochten wij hun hoofdveld gebruiken. We hebben veel aan Rood-Wit te danken gehad.” Inmiddels speelt een kleine driehonderd leden de wedstrijden al weer jaren op de huidige locatie.

Hoogtepunt

In driekwart eeuw vierden de korfballers tal van kampioenschappen. Het absolute hoogtepunt viel medio jaren negentig. ,,In de jaren tachtig hadden we een heel goede lichting jeugd die op hoog niveau zijn gaan korfballen”, schetst Alferink de aanloop naar de absolute gloriejaren van de club. ,,John Tops en Rini en Liën Coppelmans brachten het tot het nationale jeugdteam. <br><br>De groep bleef bij elkaar en als seniorenteam werd in het seizoen 1990/1991 promotie naar de hoofdklasse afgedwongen.” Eén seizoen speelden ze vervolgens op het hoogste niveau in Nederland. Landelijke topploegen als PKC en Roda kwamen naar Veldhoven en zorgden voor een afgeladen sporthal De Springplank. Dat duurde helaas niet lang. ,,We behaalden dat jaar maar één punt. Dat was in de uitwedstrijd tegen het Friese SCO uit Oldeholtpade”, weet Alferink nog.

Joeri Bosch is sinds vier jaar voorzitter van SDO. ,,We hebben momenteel twintig teams. Van de Kangoeroeklup (4 tot 6 jaar) tot de vijf seniorenteams. Sportief gezien hebben die door corona een zware anderhalf jaar achter de rug. De jeugd heeft altijd nog drie keer per week kunnen trainen en onderlinge wedstrijden gespeeld.” SDO wil wel prestatiekorfbal spelen, maar spelplezier staat voorop. ,,Er is bij ons meer dan genoeg ruimte voor breedtesport. Voor iedereen is hier een passend team te vinden.” <br><br>De afgelopen periode zette de club ook in op onderhoud van het clubhuis. Zo is er een terrasoverkapping aangebouwd en is de bar iets vergroot.

Historie SDO
2006 – 2021

Een jubileum is vaak een moment van terugkijken.

Met weemoed terugdenken aan de vele mooie momenten die de revue gepasseerd zijn, maar natuurlijk ook even stilstaan bij die minder leuke gebeurtenissen, op sportief gebied of persoonlijk vlak. Zoals eigenlijk bij ieder jubileum dat groots gevierd wordt bij SDO ook nu een terugblik op (digitaal) papier.

Wat is er eigenlijk allemaal gebeurd de afgelopen 15 jaar? Stiekem best veel kunnen we jullie alvast verklappen. Vandaag is de aftrap van deze terugblik waarbij we starten met het jaar 2006:

https://www.sdo-korfbal.nl/wp-content/uploads/2021/11/SDO2006jeugdtoernooi0012-scaled.jpg

JAARGANG 2006

Voorzitter: Ronald Kamphuis
Penningmeester: Ronald de Lignie / Rob  Verbeek
Secretaris: Danny van Vugt
Trainers SDO 1: Gert Vermaes, Jan Wielink

Het jaar 2006 start zoals ieder jaar traditiegetrouw met de nieuwjaarsreceptie. Voorzitter Ronald Kamphuis weet in zijn speech te melden dat het contract met hoofdtrainer Gert Vermaes verlengd is en dat SDO een nieuwe hoofdsponsor heeft: Van de Schans Makelaardij.

Nieuws van de opleidingscommissie: SDO is weer enige BOKKERS rijker. Rob, Rense, Dennis, Eefje en Luuk hebben succesvol de Basis Opleiding Korfbaltrainer afgerond.

Je hebt nipte overwinningen, maar ook gigantische uitslagen. SDO E1 behaalt laatstgenoemde variant door met maar liefst 29-0 van Eijckelkorf te winnen.

In het jaar 2006 maakten we nog gebruik van de papieren spelerskaarten. En op zo’n kaart hoorde een pasfoto te zitten. Voor Danny van Vugt namens de ledenadministratie altijd weer een hele toer om voor start van het nieuwe seizoen alle pasfoto’s binnen te hebben. Zo ook dit jaar een terugkerend item in de SDO’er.

Oud papier ophalen is wel aan Jos Versluis toevertrouwd. Maar om in z’n eentje de hele ronde door Pegbroeken te lopen is toch wel iets te veel van het goede. Gelukkig springen Ton en Pieter bij zodat hij toch voor middernacht weer thuis is.

Sport en Spel a la carte blijft een belangrijk onderdeel voor SDO voor de aanwas van nieuwe jeugdleden. Onder begeleiding van Betty en Ronny hebben al veel kinderen kennisgemaakt met SDO en zijn daarna ook gaan korfballen. En verdienstelijk, de F1 en F2, die deels gevormd zijn met deze kinderen, zijn dit jaar kampioen worden. Leuk weetje: Sport en Spel a la carte is bij SDO ontwikkeld in samenwerking met KNKV en initiator Jack Gudden en was daarmee eigenlijk de pilot voor de huidige Kangoeroeklub waar veel korfbalverenigingen nu gebruik van maken (waaronder sinds kort ook SDO zelf).

Kampioen worden is mooi, maar nog mooier is het om daarna naar het NK te mogen. De trainingen van Rob van der Meulen en Twan van der Heijden hebben hun vruchten afgeworpen: SDO C1 gaat dit jaar naar het NK in Zutphen.

Helaas was er gebrek aan “chemie” tussen de selectie van SDO en hoofdtrainer Gert Vermaes. Er wordt dan ook voortijdig afscheid van hem genomen. Jan Wielink zal later in het jaar het stokje van hem overnemen.

Geert de Werdt zet graag de bloemetjes buiten. In de letterlijke zin in dit geval. Hij organiseert dit jaar de tuin- en terrasplantenactie om zo extra inkomsten voor SDO te genereren.

Onze huidige voorzitter, Joeri Bosch, was in 2006 ook al zeer actief voor de vereniging. Zoals de redactie in de kerstsdo’er aangeeft: Hij verzet zoveel werk, dat is niet een jaaroverzicht samen te vatten. Daarom een zeer terechte benoeming tot lid van Verdienste.

Naast het 60 jarig jubileum in 2006 nog een ander jubileum. Het gabbertoernooi bij SDO wordt voor de 10e keer georganiseerd door Petra. De Gabbers laten veelvuldig iets van zich horen in SDO’er. Zo weet Harold in een wedstrijd 4x te scoren, dat hij zoveel kansen kreeg kwam ook door het goede verdedigende werk van Anne-Jan en David. Joyce vd Broek geeft aan na vele jaren te stoppen met het training geven, de Gabbers zullen haar gaan missen. Goede nieuws is dat er 4 nieuwe trainers zijn: Vera, Eefje, Jolanda en Lammy. Nog meer goed nieuws: de Gabbers gaan dit jaar naar de Special Olympics. Zoiets maak je niet ieder jaar mee!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2006 vervolg

Komkommerpoepen, ik heb er nog nooit van gehoord, maar het is het hoogtepunt van het kampioensfeest van de D1.

Joop en Elly Alferink stoppen na vele jaren met de werkzaamheden voor de redactie van de SDO’er. Jos Versluis neemt het eindredacteurschap over van Joop. Samen met Corry vd Heuvel, Han Westhof en Inge vd Meulen gaat hij zorgdragen dat er iedere 2 weken een mooi clubblad op de deurmat blijft vallen.

De club van 50 wordt in het leven geroepen. Een initiatief van PR & Sponsoring waarmee inmiddels al diverse mooie doelen gerealiseerd zijn zoals het elektronische scorebord en de speeltuin.

Een grote ontwikkeling op korfbalgebied. Er wordt afscheid genomen van het oude vertrouwde rieten mandje. Geen hangende korven meer (ook wel bekend als schepmandjes) waar je voordeel mee kon halen, maar de gele kunststof manden zoals we deze nu nog steeds kennen.

Velen zullen nog met weemoed terugdenken aan alle mooie successen die SDO behaald heeft in de Springplank en natuurlijk ook de vele uurtjes die daarna doorgebracht werden in het Tweespan. Helaas gaat onze geliefde sporthal dit jaar op slot en moeten we uit gaan wijken naar de Kempen Campus. Nu, 15 jaar later, vragen we ons nog altijd af waarom de Springplank moest verdwijnen, het terrein ligt nog altijd braak.

De E1 wint met 7-0 van Tilburg. Alle doelpuntenmakers van toen, Jeroen, Dian, Youri, Tess en Arne, dragen in het seizoen 21/22 ook nog steeds het groene shirt van SDO, maar dan al weer enige jaren als senior.

Een vacature voor jeugdwedstrijdsecretaresse. Vele en vele jaren heeft Ria Stöver deze belangrijke taak uitgevoerd, maar de tijd is gekomen om het stokje over te dragen.

In 2006 bestond SDO 60 jaar en dat werd natuurlijk ook uitgebreid gevierd met o.a. de volgende activiteiten: Een jubileumfoto met heel de vereniging,  een ochtendwandeling met gids,  een busreis voor de jeugd naar Kalkar Wunderland, receptie, reünie/feestavond, zeskamp en een jubileumwedstrijd met 3 vakken tussen de huidige selectie en spelers uit het hoofdklassetijdperk van SDO.

Een jubileumjaar staat helaas niet garant voor enkel sportieve successen. Natuurlijk kennen we meerdere kampioenen dit jaar zoals de F1, F2, E1, D1 en C1, maar het vlaggenschip, SDO 1, degradeert dit jaar op het veld naar de tweede klasse.

Vrijwilligers zijn van levensbelang voor SDO en als deze vrijwilligers al vele jaren hun best doen voor de club mogen ze daar best wel eens extra erkenning voor krijgen. Negen vrijwilligers ontvangen dit jaar de zilveren vrijwilligersmedaille voor hun inzet: Frans Bakkers, Helma de Geus, Pieter de Geus, Wil van Oorschot, René van Oorschot, Danny van Vugt, Petra Dirks, Ria Stöver en Werner Spelbrink.

Dit was 2006 in een notendop. Natuurlijk gebeurde er nog véél meer zoals de diverse succesvolle toernooien, jeugdkampen, het kerstdiner en noem maar op. In de komende edities zullen we ook daarop terugblikken.

Tot 2007

https://www.sdo-korfbal.nl/wp-content/uploads/2022/01/sdo-2-2007.jpg

JAARGANG 2007:

Voorzitter: Ronald Kamphuis / Petra Letterie
Penningmeester: Rob  Verbeek
Secretaris: Danny van Vugt
Trainers SDO 1: Jan Wielink

In 2006 bestond SDO 60 jaar, maar ook in 2007 is er een klein jubileum. SDO bestaat dit jaar 40 als sportvereniging. Naast korfbal is er in de jaren aan diverse andere sporten gedaan, denk bijvoorbeeld aan het jeu de boules, koersballen en een dartcompetitie.

Een unieke prestatie bij de wedstrijd RoDeBo 2 – SDO 4. Het is daar 1 vak gelukt om 4x achter elkaar te scoren zonder vakwissel!

Om te vieren dat ze de meeste clubactieloten hadden verkocht gaat de F1 van Hanneke en Helma de Geus een gezellig potje bowlen. Daarna door de stromende regen bij de coaches naar Ice Age kijken en de sokkenvoorraad van Hanneke opmaken omdat iedereen natte sokken had.

De term “onvrijwiliger” wordt door voorzitter Ronald Kamphuis gepresenteerd. SDO is van, voor en door leden, maar door het afnemend aantal vrijwilligers zal er een andere vorm van taakverdeling plaats moeten gaan vinden om alles draaiende te houden. Dit was eigenlijk de eerste aanzet naar de werkwijze die al weer de nodige jaren gehanteerd binnen SDO voor o.a. het fluiten van wedstrijden, draaien van bardiensten en de zaalwachten.

De term “onvrijwiliger” wordt door voorzitter Ronald Kamphuis gepresenteerd. SDO is van, voor en door leden, maar door het afnemend aantal vrijwilligers zal er een andere vorm van taakverdeling plaats moeten gaan vinden om alles draaiende te houden. Dit was eigenlijk de eerste aanzet naar de werkwijze die al weer de nodige jaren gehanteerd binnen SDO voor o.a. het fluiten van wedstrijden, draaien van bardiensten en de zaalwachten.

De SDO’er gaat met zijn tijd mee. Vanaf begin 2007 valt deze voorzien van een nieuw en flitsend design van René du Floo bij de leden op de deurmat.

Na een lange zoektocht is het eindelijk toch gelukt. Van 89/90 tot 06/07 vertolkte Ria Stöver met verve de rol van jeugdwedstrijdsecretaresse. Irma Kelders gaat deze belangrijke taak van haar overnemen. Ria gaat echter niet achter de geraniums zitten nu (zelfs niet achter die van de tuin- en terrasplantenactie van SDO), en neemt het stokje van Gerrie van Tuyl over als bestuurslid Algemene en Sociale Zaken.

SDO 4 speelt een kampioenswedstrijd tegen Mariarade. Speciaal daarvoor werd, zoals Rense het omschreef, Dhr. F. Bakkers himself gecontracteerd als coach. Het mocht helaas niet baten, met 13-14 pakte Mariarade de winst en het kampioenschap. In de laatste wedstrijd werd die teleurstelling weer enigszins teniet gedaan door NKV 4 met maar liefst 3-32 van de mat te vegen en daardoor toch nog te promoveren. Later op veld kan de kampioensvlag overigens wel gehesen worden. Op de omslagfoto van de Facebookpagina SDO Veldhoven Korfbal Jubileum kan je de stralende kampioenen bewonderen (foto linksonder).

In D’n Achterk(r)ant (wie kent ‘m nog?) van maart 2007 twee uitgebreide verslagen van het NK van de B1 in Leidschendam. Daar werd, onder luid support van een grote schare SDO’ers en de accubak van Bas Bakkers, een puike prestatie neergezet. Ondanks winst op de uiteindelijke landskampioen Tempo, misten ze op doelsaldo de finale. Moegestreden moest de B1 nog de kleine finale spelen tegen Animo die helaas met 2-3 door Animo werd verloren. Met de 4e plek toch nog een zeer mooi resultaat waar de spelers van toen nu nog met plezier aan terug zullen denken (en wellicht ook nog een gniffel vanwege de oude man die tijdens de teambespreking in de dameskleedkamer ineens in adamskostuum onder de douche uit kwam lopen).

Samen met 8 senioren toog Peter Versluis vroeg in de ochtend van 24 maart naar Nuland. Die 8 senioren waren zijn trainingsgroep aan wij hij training moest geven voor de cursus Korfbaltrainer. En met succes, want later die dag mocht hij het diploma Korfbaltrainer mee naar huis nemen.

Korfbal is een familiesport bij uitstek, maar dat betekent niet dat mensen buiten die families niet welkom zijn bij SDO. In tegendeel. Om die reden heeft Karlijn Kooke het jaarlijkse familietoernooi omgedoopt naar SDO Gezelligheidstoernooi. Iedereen is van harte welkom om te strijden voor de titel “Het Goeiste Gezelligheidsteam Jaar 2007”

Karlijn is dit jaar sowieso flink actief voor SDO en dat blijft niet onopgemerkt. Tijdens de JAV wordt zij benoemd als lid van verdienste.

Tijdens de JAV zijn er behoorlijke discussies o.a. over genomen besluiten van het bestuur. Er wordt een groep geformeerd die na de vakantie goed gaat brainstormen over de toekomst van SDO. Onder de naam WE@SDO gaan zij aan de slag om een beleid en organisatie te ontwikkelen die de “ons SDO cultuur” weer moet doen herleven.

Niks zo veranderlijk als spelregels bij het korfbal. Soms heel klein, soms een stuk ingrijpender. Zo ook in 2007. In dat jaar wijzigt onder andere de manier van het nemen van vrije ballen. De spelhervatting doet zijn intrede en de vrije bal zal altijd vanaf een vaste plek genomen gaan worden. Reden voor extra uitleg voor de spelers, coaches en scheidsrechters van SDO. Pieter de Geus is geïnstrueerd door de bond en gaat in een aantal informatieavonden de opgedane kennis overdragen.

https://www.sdo-korfbal.nl/wp-content/uploads/2021/11/SDO2006jeugdtoernooi0012-scaled.jpg

2007 vervolg

De dit jaar ingestelde regel dat elke vorm van voetbal een overtreding is, is overigens recent weer gewijzigd. Voetbal, mits niet bewust, is geen overtreding meer. Die kennis is in seizoen 21/22, nu de competities weer volledig gestart zijn, overigens nog niet bij alle spelers, scheidsrechters en ook het publiek terecht gekomen wat bij meerdere wedstrijden al tot verwarrende momenten geleid heeft. The Bold & the Junior Fun is het thema dit jaar van Junior Fun dit jaar. Lekker in de buurt want NKV is de organisator van deze editie.

Vele weken worden de leden in verwarring gebracht. Advertenties van een driedaagse vliegreis in juni, all-inclusive naar een hotel met zwembad v.a. € 8.500,-. Maar iedere SDO’er daalt de prijs maar neemt ook het aanbod in waarde af, van vliegreis naar busreis naar eigen vervoer en van Hotel naar Hostel. Als in mei het hostel wijzigt naar Blokhut de Teerling valt het kwartje bij de meesten. Het is weer tijd voor het jaarlijkse pupillenkamp. Nu nog maar € 18,- p.p., maar nog altijd all-inclusive!!!

Het concept Beleidsplan wordt ingeleid door Frans Bakkers en Martijn van Maasakkers. “Op een zo hoog mogelijk niveau korfbal spelen, zonder de continuïteit van de vereniging in gevaar te brengen”. Dat was het zogeheten adagium dat ontstond op het eind van een avond met levendige discussies. De spontaan gevormde “nieuw beleid commissie” gaat daarmee aan de gang om het beleid te vormen waarmee SDO de toekomst in zou gaan.

Tijdens het 11e SDO G-korfbaltoernooi lopen de Gabbers trots in hun nieuwe trainingspakken rond. Voor Petra was dit de 11e keer maar tevens ook de laatste keer dat zij dit toernooi organiseerde. Het extra bedankje van de voorzitter voor haar was zeker op zijn plaats.

De diverse toernooicommissies zitten ook dit jaar niet stil. Naast het zojuist genoemde Gabbertoernooi ook dit jaar een groots jeugdtoernooi met maar liefst 100!!! jeugdploegen. Helaas waren de weergoden ons niet goed gezind en konden de finalerondes niet gespeelt worden. Verder ook nog het seniorentoernooi met 60 teams, het tientoernooi, het schoolkorfbaltoernooi met 28 deelnemende klassenteams en als laatste in het jaar natuurlijk nog het zaaltoernooi.

Naast de jaarlijkse benoeming van lid van verdienste wordt er vanaf september 2007 iedere maand iemand in het zonnetje gezet die zich even extra ingezet heeft. Het eerste zonnetje is Monique Gulamali, die het samen met de JTC voor elkaar heeft kregen om alle jeugdploegen te voorzien van coaches en trainers.
SDO is goed vertegenwoordigd bij de selecties van district Zuid. Maar liefst 16 jeugdleden van SDO nemen hier aan deel.
Jos Versluis schrijft namens de redactie iedere SDO’er een stukje onder de treffende titel “Namens de redactie”. Daarin vaak items over zaken die hij ziet of hoort bij SDO. Maar ook geeft hij aan dat de redactie toch wel hard aan versterking toe is nu deze, na het afscheid van Inge van der Meulen, alleen nog maar bestaat uit Han Westhof en Jos zelf.
Voor 9 oktober stond hij nog gewoon ingepland om een bardienst te draaien. Een dienst die hij helaas nooit zal gaan draaien, want die dag komt het trieste en totaal onverwachte bericht dat Ton van Kimmenade is komen te overlijden. Een verenigingsman en SDO’er in hart en nieren die op vele gebieden actief was voor de club.

Door weer en wind gaan ze iedere maand op pad om de clubkas te spekken, de oudpapierophalers. In december weten ze een recordopbrengst aan oud papier op te halen, 8.720 kilo! Jos Versluis laat er een mooie berekening op los. 5 beladers en 1,5 uur lopen betekent dat deze topsporters niet minder dan 19,33 kg per persoon per minuut verzet hebben.
Eind november vindt er een BAV plaats waarin onder andere het nieuwe beleidsplan gepresenteerd wordt, maar waar ook enige wisselingen in het bestuur plaatsvinden. Petra de Letterie maakt de overstap van voorzitter Activiteitencommisie naar Voorzitter SDO. Zij bedankt in haar eerste “Van de voorzitter” Ronald Kamphuis voor de 6 jaar dat hij deze taak op zich nam.
Ronald schrijft zelf ook nog een stukje waarbij hij aangeeft dat de gepresenteerde toekomstvisie ook een nieuw boegbeeld verdient: de eerste gekozen vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van SDO.

Een speciaal woord van dank voor alle medebestuursleden waarmee hij de kar heeft mogen trekken. Hij zal de voortgang van de ingeslagen weg met belangstelling vanaf de zijlijn volgen.
SDO 1 weet twee weken op rij dezelfde uitslag neer te zetten. Eerst laten ze een puntje liggen in Den Haag door met 11-11 gelijk te spelen tegen Achilles. Een week later noteert het scoreboard dezelfde uitslag tegen Rust. Een uitslag waar ze vooraf voor getekend hadden, maar gezien de wedstrijd toch voelde als wederom het laten liggen van een punt.
De gezelligheid van het Tweespan wordt met node gemist. Überhaupt het open zijn van een kantine wordt gemist. Bij de Kempen Campus wordt de kantine gerund door GVAC en zij hebben vanuit de gemeente geen enkele verplichting om open te zijn als de sporthal verhuurd is. Gelukkig wordt er eind van het jaar gemeld dat er afspraken zijn gemaakt tussen SDO en GVAC en dat SDO de kantine mag beheren op het moment dat er wedstrijden zijn van SDO. Daarvoor moeten we dan wel zelf voor barmedewerkers zorgen. Vrijwilligers mogen zich melden bij Leny van Kimmenade.

https://www.sdo-korfbal.nl/wp-content/uploads/2022/03/A1-tegen-RWA.jpg

JAARGANG 2008:

Voorzitter: Petra Letterie
Penningmeester: Rob Verbeek / Mirjam de Stigter
Secretaris: Danny van Vugt
Trainers SDO 1: Jan Wielink / Sander Kater / Bob en Roel Westhof

Voorzitter Petra Letterie opent het jaar met een motto: “Goede communicatie, dan komt de rest vanzelf”. Goede kwaliteit van communicatie als waarborg voor een vertrouwd sociaal klimaat, waardoor het aantrekkelijk is om binnen de vereniging actief te blijven en daarmee kader te behouden, wat belangrijk is voor de continuïteit van SDO. Een motto dat eigenlijk voor ieder jaar geldt.

SDO kent veel talentvolle jeugdspelers waarvan er 12 afgevaardigd worden in de selectieteams van Zuid. Thomas, Joëlle, Lotte, Vere, Tim, Peter, Amber, Werner, Daphne, Driek en Joris. De oplettende lezer ziet dat dit maar 11 namen zijn en dat klopt, Marloes Veenstra hoort ook nog in dit rijtje thuis. Maar zij heeft een reden om extra genoemd te worden, want zij weet zelfs toe te treden tot het Nederlands team onder 16 en daarmee wereldkampioen te worden. Dit onder luid gejuich van een flinke groep SDO-supporters.

Met Ria Stöver als bestuurslid Algemene / sociale zaken zijn er in het clubblad twee terugkerende rubrieken bijgekomen: De zonnetjes van de maand, waarin iedere maand één of enkele leden die zich inzetten voor SDO even extra in het zonnetje gezet worden. Maar daarnaast ook aandacht voor de wat minder fortuinlijke leden en wel degene die in de lappenmand terecht gekomen zijn, om die ook even een hart onder de riem te steken.

Om de seniorenploegen extra aan te moedigen organiseert de supportersvereniging van SDO “De Hel van Brabant” op 27 januari een supportersdag. Iedereen is welkom om het eerste flink aan te moedigen en door de inzet van WE@SDO is het vanaf die dag ook mogelijk om in de kantine van de Kempen Campus een drankje en een hapje te nuttigen.

In januari vliegen de dartpijlen je om de oren in de SDO-kantine. Maar liefst 4 wedstrijdbanen worden er in de kantine gelegd om er een heus darttoernooi te houden. De onehundredandeighty werd twee maal geroepen die avond, er was dus een aardig niveau aanwezig. Uiteindelijk is het Paul Clowting die de finale wint en uit de handen van organisator Geert Relou de eerste prijs overhandigd krijgt. Later in het jaar zal Geert zelf met de hoogste eer strijken door Ad Dijkstra in de finale te verslaan.

De SDO’er verschijnt in 2008 nog iedere 2 weken. Eindredacteur Jos Versluis constateert dat de website van SDO qua informatievoorziening steeds meer terrein wint ten opzichte van het vertrouwde papieren formaat. Het zal echter nog 8 jaar duren voordat de laatste SDO’er bij de leden op de deurmat valt en Whatsapp, Facebook, Instagram, de website en email al het SDO-nieuws verspreiden.

Alhoewel we nu in 2021 veel meer nieuwsbronnen hebben, is er toch helaas een soort van traditie verloren gegaan. De wedstrijdverslagen. Dit jaar bijvoorbeeld laat SDO 3 veelvuldig van zich horen. Met de jongste (Floor) en de oudste (Sander) op de bank beginnen ze vol goede moed tegen Mariarade 2. Met rust staan ze echter achter 6-9, worden de bankzitters ingebracht en alsnog een 14-10 overwinning geboekt.

De activiteitencommissie laat zoals altijd veel van zich horen. Naast de vertrouwde jaarlijkse playbackshow mogen de leden dit jaar een keer echt hun zangtalent laten horen. Nadat de pupillen ’s middags een leuke filmmiddag hadden, werd er ’s avonds uit volle borst gezongen bij de karaoke.

Sinds jaar en dag heeft SDO al een aanhanger in het bezit. Aangezien deze grote delen van het jaar niet gebruikt wordt, is deze voor leden voor een kleine vergoeding te huren. Aangezien de vorige aanhanger na 13 jaar trouwe dienst aan vervanging toe was, is er een nieuwe aanhanger aangeschaft. En natuurlijk is die ook weer beschikbaar voor de leden.

Jarenlang speelden deze heren op hoog niveau in SDO 1. Maar nu staan ze tegenover elkaar op het Nederlands kampioenschap. Niet als spelers, maar als coach van de damesverenigingen Rosolo (Bob Westhof) en Korfrakkers (Ad van der Lee). Het is de ploeg van Ad die zich uiteindelijk Nederlands kampioen mag noemen. Dit was tevens het laatste jaar van Bob bij Rosolo, want na de grote vakantie gaat hij, samen met broer Roel, het roer overnemen bij SDO 1.

Iedere dinsdagavond wordt er gekaart in de kantine van SDO. Het aantal deelnemers begint echter gestaag af te nemen. Bas en Huib nodigen daarom eenieder uit om gerust eens binnen te lopen op dinsdagavond om zo de groep weer uit te kunnen breiden.

Waar bij zaalseizoen 2007/2008 voor SDO 2 de vlag uit kan is SDO 1 in mineur. SDO 2 wordt kampioen doordat naaste concurrent Vlaardingen 2 punten liet liggen. Op naar de reserve 1e klasse.

SDO 1 moest in de laatste wedstrijd tegen OZC minimaal 1 punt halen. OZC werkte echter niet mee en schoot met scherp. Na 8 aanvallen hadden ze al 7 doelpunten gescoord. Uiteindelijk wonnen ze ook met 16-27 waardoor SDO 1 een stapje terug moet doen naar de 2e klasse.

Jan Wielink en Frans Kuster, trainers van respectievelijk SDO 1 en 2, stappen in maart op bij SDO. Jan voelde zich niet meer gesteund door SDO en Frans stopt omdat hij als een twee-eenheid met Jan was begonnen en daarom ook als twee-eenheid stopt. Sander Kater neemt voor de rest van het seizoen de taak van trainer SDO 1 over en oude bekende Ton Visser neemt het 2e onder zijn hoed(e).

Diverse SDO’ers hebben zicht ingezet voor het Fonds Gehandicaptensport en zijn met de collectebus langs de deuren gegaan. Helaas kon de collecte bij het PSV-stadion dit jaar niet doorgaan.

Vele jaren waren zij hét gezicht van het SDO schoolkorfbaltoernooi. Nu geven Betty Driessen (12 jaar) en Irma Grotenhuis (21 jaar!) het stokje over aan Petra Goudsmit en Dorien van Oeffelen. Ook van het actieve korfbal neemt Betty dit jaar afstand. Maar liefst 33 jaar heeft zij gekorfbald, maar moet het daarbij toch afleggen tegen Ank Mulder die na 50 jaar voor het laatst haar korfbalrokje aantrok.

Hoe versla je Joeri en Paul bij het tientoernooi. Door het spel flink te vertragen. Ronald en John zijn berucht om hun vertragingstechnieken en weten zo het toernooi te winnen. Bij de jeugd weten Tess en Valerie te winnen van Gabriëla en Denise.

https://www.sdo-korfbal.nl/wp-content/uploads/2022/03/Piratenkamp.jpg

2008 vervolg

SDO vs SDO bij de welpen. Geen onderling duel, maar een wedstrijd tegen SDO’99.

Helaas won het andere SDO met 0-10, maar coaches Irma en Rita waren toch trost op onze jonge spelers.

Loes en Herman Venis dragen na 10 jaar de sleutels van de SDO-kantine over aan Liën en Hans Veenstra. Vele malen klapperde de brievenbus in de Nijlandlaan met de sleutels en de geldzak van de kassa. Vaak nog in de late uurtjes als het weer lang gezellig was geweest in de SDO-kantine.

Jos typte zich lam aan oproepen tot versterking, maar eindelijk is het zover. De redactie van de SDO’er krijgt versterking. Ad Goudsmit, Richard Bakker en Tanja Stöver (Achterk(r)ant) nemen het stokje over van Han Westhof.

Je laten masseren voor een goed doel. Dat kan bij het gezelligheidstoernooi. Petra en Nico gaan naar Afrika om daar ontwikkelingswerk te verrichten. Daarvoor hebben zij stichting Na Maono (Swahili voor “met gevoel”) opgericht met als doel het hulp bieden aan kansarme kinderen in Oost Afrika en het ondersteunen van lokale projecten.

Wil van Oorschot was in het seizoen 2007 / 2008 op meerdere fronten actief voor de club. Daarom ook terecht tot lid van verdienste benoemd. Alsof dat nog niet genoeg was neemt hij later het jaar tijdelijk ook nog het jeugdwedstrijdsecretariaat op zich.

De paparazzi waren flink actief tijdens het pupillenkamp “De schat van Galapagajes”. Er zijn zoveel foto’s gemaakt dat er een heuse fotoavond georganiseerd wordt. Nog even terug naar de sfeer van weer een geweldig verlopen jeugdkamp. En als klap op de vuurpijl mochten de pupillen het huwelijk van Kapitein Mossel en Gladiola bijwonen.

Ook bij het korfbal wordt gekeken hoe er slim/creatief met spelregels omgegaan kan worden. Zeker als er spelregelwijzigingen zijn. Zo was er een jaar geleden een wijziging bij het nemen de vrije worp waarbij een voet vóór de strafworpstip gezet mocht worden. Dat leidde al vlug tot de zogeheten tik-tik-variant. De nemer kon daardoor heel snel balcontact maken met een medespeler en een vlugge doelpoging ondernemen. Met de nieuwe regel mag de andere voet alleen maar naast of achter de strafworpstip geplaats worden en verdwijnt de tik-tak-variant al weer na een jaar van de korfbalvelden.

Onder de naam “Pimp the Kantine” gaat D’n Aanval van binnen opgeknapt worden. De gedachte is een basic, moderne, warme en gezellig kantine, voor iedereen, van jong tot oud. Het klusteam gaat flink aan de slag met onder andere een fotowand, nieuwe lampen, schilderbeurt en nieuwe indeling van de bar en een nieuwe look voor de disco. Een geslaagde pimp waarvan diverse pimpactiviteiten vandaag de dag nog altijd terug te zien zijn in de kantine.

Tanja doet als nieuwe redacteur van d’n Achterk(r)ant een oproep om verslagjes, foto’s en wist u datjes aan te leveren. En met groot succes. De mailbox puilt uit en de pagina’s voor jong (en jong voelend) SDO zijn goed gevuld. Ook de nieuwe rubriek “SDO  Boulevard” is een leuke aanvulling op ons clubblad. In een van de wist u datjes lezen we bijvoorbeeld dat er strijkijzers gezocht worden. Er schijnen namelijk wat gekreukte ego’s glad gestreken te moeten worden.

Met Ton Visser hebben we niet alleen een enthousiaste trainer binnengehaald, maar ook een bedreven schrijver. En dat laatste is ook terug te zien in de SDO’er. Onze korfbaltrainer, die ook taxichauffeur is, die ook schrijver is, laat regelmatig van zich lezen. Daarbij steevast eindigend met 3 “brutale” vragen.

What’s in a name: Klimop of Klimroos. Klinkt deels hetzelfde, maar als je in Hoogeloon staat bij Klimroos terwijl je eigenlijk bij Klimop in Asten moet zijn maakt dat toch zo’n 40 kilometer verschil. Toch weet de C2 nog op tijd in Asten te arriveren om daar tegen Klimop de geplande wedstrijd te spelen.

Een kantine die blauw ziet van de rook behoort vanaf najaar 2008 definitief tot het verleden (of het moet van de rookmachine komen bij de feestavonden). Het rookverbod voor sportkantines is ingegaan.

De eerste veldhelft kent enige kampioenen. Bij de midweek, de B2 en de E1 kan uit volle borst “We are the champions” gezongen worden (of zoals de E1 van Hanneke en Helma zong: wie ar the tjempjens).

Het gebeurt niet zo vaak dat SDO A1 bij het Junioren zaaltoernooi de finale haalt. Maar dit jaar was het in ieder geval weer gelukt. RWA A1, voor de 15e keer deelnemer aan het toernooi, was de tegenstander. Met het kleinste verschil wisten zij de finale te winnen. 6-5 was de uitslag. De teleurstelling voor SDO kon er gelukkig ’s avonds weer afgefeest bij de “Proud to be fout” feestavond in de SDO kantine.

Waar roken in sportkantines nu verboden is, is het gelukkig wel weer mogelijk om in de GVAC kantine op zondag een natje en een droogje te krijgen welke met name door Huib en Sije aangereikt gaan worden.

Een speciale playbackshow dit jaar. Mister playbackshow Theo Gijsbers wordt verrast met diverse optredens van zijn vrienden. Maar hij liet blijken ook bij onverwachte situaties zijn mannetje te staan en vervulde de rol van presentator met verve.

Met WE@SDO was er een verandering ingezet in de vereniging. Joop Alferink blikt terug op wat hij in het afgelopen jaar als “buitenstaander” heeft zien gebeuren en ziet veel positieve ontwikkelingen en heeft het gevoel dat we op de goede weg zijn.

Natuurlijk is niet altijd alles rozengeur en maneschijn. Een verschil van mening met het bestuur over het gebruik van het clubblad als discussieorgaan heeft eindredacteur Jos Versluis doen besluiten om te stoppen met deze taak. Het bestuur bedankt Jos nog wel voor de afgelopen jaren dat hij deze taak op zich naam. Joeri Bosch zal de rol van eindredacteur overnemen.

In de laatste SDO’er van het jaar meldt de voorzitster Petra dat er gesprekken plaats gaan vinden over de aanleg van kunstgrasvelden. Een mooie cliffhanger naar het jaaroverzicht van 2009.

https://www.sdo-korfbal.nl/wp-content/uploads/2022/03/hel-van-brabant.jpg

JAARGANG 2009:

Voorzitter: Petra Letterie
Penningmeester: Mirjam de Stigter
Secretaris: Danny van Vugt
Trainers SDO 1: Bob en Roel Westhof

Onze voorzitster begint het nieuwe jaar met een korte terugblik. Ruim een jaar geleden was er gestart met het nieuwe beleid. In 2008 heeft dat op vele aspecten al zijn uitwerking gehad, maar dan met name op interne zaken. In 2009 gaat er meer naar buiten getreden worden. Met daadkracht naar buiten treden om zaken voor SDO voor elkaar te krijgen. Denk aan meer sponsoren, meer leden, maar bovenal, een kunstgrasveld. Een uitdagend jaar staat ons te wachten.

Nadat iedereen de kerstmaaltijden enigszins had laten bezinken was het half januari toch al weer tijd om even goed te smikkelen. Over twee dagen verdeeld konden de Gabbers en de A, B, C en D ploegen hun pannetjes weer flink vullen tijdens de gourmetavond. Sommige jeugdleden konden er geen genoeg van krijgen. Terwijl de meesten al van het toetje aan het genieten waren, bakten Arne, Youri en Jeroen nog lustig door.

Marloes Veenstra is het eerste zonnetje van dit jaar. Ze is namelijk wederom geselecteerd voor het Nederlands team onder 16 jaar.

De SDO kantine is begin 2009 tijdelijk lastig te bereiken. De riolering in de Rapportstraat wordt vervangen, waardoor je even alleen te voet of met de fiets bij de kantine kan komen.

Lammie en Vera, de coaches van de Gabbers, zijn trots op hun spelers. Ze wisten door meerdere doelpunten van Harald, David, Cindy en Anja twee maal te winnen. Eerst met 4-0 van DKB/Rust Roest en daarna met maar liefst 9-1 van Tilburg.

Helaas zijn blessures van alle tijden. Ook in 2009 passeren er diverse de revue in Ria’s “In de lappenmand”, zoals afgescheurde achillespezen, pinken uit de kom, opgerekte kniebanden, handblessures en noem maar op. Allemaal krijgen ze een extra hart onder de riem gestoken, op naar een spoedig herstel.

Onder de noemer “Sportieve school” verzorgen diverse sportverenigingen proeflessen aan de bovenbouw van Veldhovense basisscholen. Basisschoolleerlingen kunnen zich gratis inschrijven voor introductietrainingen bij de deelnemende verenigingen. SDO doet hier natuurlijk ook aan mee.

Eindredacteur Joeri blikt al vooruit op carnaval. Waar voor de meesten de plastic glazen waarin het gerstenat deze dagen in geschonken wordt niet geliefd zijn, geeft Joeri juist aan dat hij daar toch wel de voorkeur aan heeft. Schijnt iets te maken te hebben met een afterparty na de nieuwjaarsborrel van SDO.

Hanneke en Helma de Geus zijn al meerdere jaren een trainers/coachduo, maar soms staat Hanneke er alleen voor. En waarom is dat zo? Zoals Hanneke in haar verslagje, met wellicht ook enige jaloezie, aangeeft: “Omdat Helma zo nodig weer op wintersport moest”. Gelukkig luistert de E1 ook goed naar interim-coach Chretien en weten ze, terwijl Helma op de lange latten staat, beide wedstrijden te winnen.

Onder leiding van Pieter de Geus begint de F1 van Irma, Marloes en Lotte aan haar kampioenswedstrijd. NKV was al met knikkende knieën afgereisd naar Veldhoven, want op SDO F1 stond geen maat dit seizoen. Voorafgaand aan deze wedstrijd hadden ze al 94 goals voor en met 4 tegen. En ja hoor, ook NKV moet eraan geloven. Als het laatste fluitsignaal van Pieter klinkt, staat er 8-0 op het scorebord en ontploft de SDO-tribune: F1-Kampioen!!!

Naast de F1, wisten ook de jeugdploegen B2 (o.l.v. Bas en Thomas) en A2 (o.l.v.) Tanja de ranglijst van het zaalseizoen als nummer 1 af te sluiten.

Tim Korndörffer haalt zijn diploma als E.F scheidsrechter. Dat smaakte gelijk naar meer, want later dit jaar slaagt hij ook voor senioren scheidsrechter.

Op 21 maart was het zover, de gepimpte kantine werd officieel geopend. In de middag was er voor de jeugd al een bingo, maar ’s avonds vond het officiële moment plaats. De plechtige opening werd verzorgd door Joop Alferink samen met het jongste SDO-lid Pipe Vonk.

    

Binnen had Paul de Kroon de vervelende taak om heel veel taarten te proeven. Er was een heuse taartenbakwedstrijd waarbij gestreden werd om de gouden pollepel en de titel Meesterbakker van SDO. De (drank)taart van Marie-Louise van Dinther viel bij Paul het beste in de smaak en zij mocht de prijs in ontvangst nemen. Naast de lekkere taarten was het natuurlijk genieten van de mooie, frisse look die onze kantine gekregen had. Het pimpteam had goed werk afgeleverd. Chrissy uit de E2 schrijft dat ze helemaal blij is met de nieuwe speelhoek.

Niet alleen 3 kampioenen bij de jeugd, maar ook 3 kampioenen bij de senioren. Onder luide aanmoedigingen van vele SDO’ers (supportersvereniging Hel van Brabant had een supportersdag georganiseerd) wisten achtereenvolgens SDO 3 (12-6 tegen OJC 2) en SDO 1 (21-13 tegen Klimop 1)het kampioenschap binnen te halen. SDO 5 was een week eerder al kampioen geworden en lieten door een ruime overwinning (16-6 tegen Klimop 4) zien dat die titel niet onterecht was.

    

Voor de jongste jeugd wordt er een speurtocht door de omliggende wijken georganiseerd. De oudere jeugd wordt gedropt in de omgeving van Steensel. Na een lange tocht weten zij uiteindelijk de kantine te bereiken. De D-pupillen weliswaar met de nodige natte voeten.

https://www.sdo-korfbal.nl/wp-content/uploads/2022/03/tientoernoooi.jpg

2009 vervolg

Of er een rode draad tussen de tochten was, dat weet ik niet. Mocht die er zijn dan wordt die hieronder opgesmikkeld door Dennis en Melissa.

Ook de allerjongste, de sport en spellers liepen mee. Zij vonden het geweldig leuk om Betty in te pakken als mummie.

Of het kwam doordat Oranje die avond voetbalde of dat er andere redenen zijn, de opkomst bij de BAV (Bijzondere Algemene Vergadering) valt tegen. Tijdens die avond passeren meerdere speerpunten de revue: Kader / vrijwilligers; Kwaliteit; Financieel beleid; Communicatie. Bij Kader / vrijwilligers wordt gekeken hoe leden, maar ook ouders van jeugdleden, actiever betrokken kunnen worden bij de vereniging. De eerste stap daarbij is ouders mee laten draaien bij de zaalwachten.

Riek van Loenhout en Joop Alferink hebben weer de nodige bedrijven bereid gevonden om te adverteren in de SDO’er. Ieder jaar een flinke klus die toch wel een mooi extra centje in de clubkas brengt.

Het dartvirus blijft actief binnen SDO. Na een paar geslaagde toernooien gaat er nu gestart worden met een laddercompetitie. Iedere vrijdagavond zullen de pijltjes door de kantine vliegen (en als het goed is in het dartbord belanden).

De coaches van de welpenploegen 1 en 2, Bart, Rita en Mark laten regelmatig van zich horen in de SDO’er. Ze steken niet onder stoelen of banken dat ze trost zijn op hun spelertjes. En gezien de uitslagen hebben ze daar ook alle recht toe.

Vanaf 2009 kunnen de wedstrijden van SDO vanuit diverse skyboxen bekeken worden. In het verlengde van het SDO-veld verrijzen De Abdijtuinen.

Een jubileum voor het Gabberteam van SDO. Ze bestaan 12 ½ jaar. Na het jaarlijkse G-toernooi zullen worden zij gehuldigd.

Voor de jeugdige leden onder ons in 2021 bijna niet in te denken, maar er was eens een tijd dat er geen WIFI was. Met dank aan Toine Vervoort wordt de SDO kantine voorzien van een wireless netwerk.

In 2021 zijn de spelerskaarten allemaal digitaal te vinden in de KNKV-app, maar in 2009 werkten we nog met de analoge, papieren kaarten. Nieuw dit seizoen is dat alle spelers zelf de reservekaart bij gaan houden. Dus als je als speler bij een ander team in gaat vallen, dien je zelf die kaart mee te nemen.

De meest ervaren ploeg van SDO, het vijfde, mag aantreden tegen de jonge honden van studentenvereniging Melmac. Er worden wel wat kunstgrepen uitgehaald om het team compleet te krijgen. Zo gaat er een speelster in het shirt van haar dochter, een rokje van de welpen (althans, qua lengte), een trainingspak met de naam Liën en de spelerskaart van Willemien mee. Niet iedereen komt ongeschonden uit de wedstrijd, SDO eindigt de wedstrijd met 7 spelers, en moet de auteur van het stukje thuis uitleg geven over bloedplekken in zijn auto.

Het tientoernooi was weer een succes. Bij de jeugd wisten Judith en Piet te winnen en bij de senioren waren het Joeri en Paul die de finale wonnen. Verder kende het toernooi nog enige vaste elementen. Nick won het verschieten en er werd nog een potje gevoetbald. Maar het meest memorabele die dag was waarschijnlijk wel de outfit van Roel en Thiemo.

Welpen 1 speelt tegen Rosolo 1 om het kampioenschap. In een spannende wedstrijd lijkt de winst naar Rosolo te gaan. In de laatste minuut speelt Renske de bal op Rik. Vanuit het publiek klinkt hard “Omdraaien” omdat de tegenstander van Rik uitgestapt is. Rik draait om, schiet en scoort. Na het doelpunt is de wedstrijd gelijk afgelopen en zijn SDO en Rosolo samen kampioen.

”Calamity Ilse” Grassere, Roel “Joe”Westhof, Bob “Hope” Westhof, Werner ”Clint” Jansen… Erik ”Emmet” Stoffels …en Theo “Tuco” Gijsbers zijn de zonnetjes van de maand juni. Al vele jaren organiseren zij geweldige aspirantenkampen.

Natuurlijk hoef je geen kampioen te worden om trots te zijn op je ploeg. Ad Dijkstra, coach van de D3, begint het seizoen met een vrijwel nieuwe ploeg. Eerste veldhelft en in de zaal veel nederlagen. Maar in de tweede veldhelft begint alles op zijn plaats te vallen en weet de D3 diverse wedstrijden te winnen en een mooie 3e plaats te behalen.

Lenie van Kimmenade stopt na 15 jaar met het clubhuisbestuur. In die jaren heeft zij vele taken vervult binnen die commissie zoals de inkoop, contactpersoon voor leveranciers en vele bardiensten draaien. Zoals Frans Adriaan het beschreef was zij jaren het gezicht van “ons” clubhuis.

De B1 zet een zeer nette prestatie neer op het NK. Na overwinningen op Refleks en Victum en een gelijkspel tegen Vriendenschaar misten ze de finale op doelsaldo (2 doelpunten tekort). De kleine finale werd ook nog gewonnen van TOP. Een puike prestatie van de ploeg van Rob van der Meulen.

Door doelpunten van Marvin, Vera en Nikita wist de E2 van NKV te winnen en daarmee het kampioenschap binnen te halen.

In juli ontvangen we het trieste bericht dat Gery de Vaan overleden is. Naast jaren actief gekorfbald te hebben, zat hij ook jarenlang in het bestuur en was hij betrokken bij de STC.

Dat Huib en Sije Weltje ervoor zorgden dat menigeen weer een natje en een droogje kon krijgen in de Kempen Campus wordt zeer gewaardeerd. Niet voor niets worden zij in het seizoen 2008/2009 uitgeroepen tot lid van verdienste.

De oudpapierhalers gaan vanaf oktober niet meer achter de groene wagens van Box lopen. Voortaan zullen zij de blauwe wagens van Baetsen vullen met vele kilo’s papier.

De kantine van SDO wordt voor een avond omgedoopt tot Saloon D’n Aanval. Het eerste SDO Poktertoernooi is een feit.

De gesprekken met de gemeente voor 2 kunstgrasvelden zijn gestart. Drie opties worden er besproken, maar het voorkeursplaatje voor SDO, twee seniorenvelden, is waarschijnlijk te prijzig voor de gemeente. Even wachten wat er uit de aanbesteding gaat komen.

Dat er goed geplaybackt kan worden bij SDO weten we natuurlijk allemaal. We kennen een heel lange geschiedenis van playbackshows. Daarom nu een kans om andere talenten te tonen bij SDO Got Talent. Dat resulteerde o.a. in live gezongen nummers, dans-acts en een diabolo act. Bo en Robin winnen bij de jeugd met een prachtig lied van K3 en Kim en Kim weten met een zelf gemaakte dans-act de eerste prijs bij de senioren binnen te halen.

Dat (jeugd)trainers veel eigen tijd steken in de club is iets waar niet iedereen bij stil staat. De JTC laat met een rekensommetje zien hoeveel tijd dat eigenlijk is. Gemiddeld zo’n 7 uur per week, met 28 speelweken maakt dat 196 uur per jaar. En daar komen nog de nodige uren bij voor de weken waar geen wedstrijden zijn. Dit jaar zijn er 36 jeugdtrainers actief voor SDO, dus samen goed voor 7.056 uur!!!

De F2 had de eerste veldhelft hun eigen korf dichtgetimmerd. De tegenstanders weten geen enkele keer tegen hen te scoren, terwijl zij er vrolijk op los scoren. Met een doelsaldo van 43-0 zijn zij de overduidelijke kampioen.

De jeugd heeft de toekomst en dient daarom ook inspraak te hebben. Coen van Bendegom en Tim Korndörffer roepen spelers uit de A, B en C op om zich kandidaat te stellen voor een nieuw te formeren jeugdbestuur. Helaas blijken er te weinig gegadigden te zijn en komt dit mooie initiatief nooit tot uitvoering.

Een van de laatste activiteiten dit jaar is het Kerstdiner. Onze topkok Paul de Kroon nam ons deze keer mee op een culinaire reis door Italië. Dat was weer een heerlijk avondje genieten voor de smaakpapillen.

In de laatste SDO’er een in memoriam van Corrie Wilken. Bijna dertig jaar was zij lid van SDO waarbij ze jarenlang bardiensten verzorgde en ook nog enige jaren de barplanning verzorgde.

Voor 2009 kunnen we dezelfde cliffhanger hanteren als 2008. De realisatie van het kunstgrasveld. Er zijn wellicht toch mogelijkheden voor 2 velden, eventueel in combinatie met handbalvereniging Achilles.

In 2010 meer hierover.

https://www.sdo-korfbal.nl/wp-content/uploads/2022/03/zuid.jpg

JAARGANG 2010:

Voorzitter: Petra Letterie
Penningmeester: Mirjam de Stigter
Secretaris: Danny van Vugt
Trainers SDO 1: Bob en Roel Westhof

Voorzitster Petra begint de speech op de nieuwjaarsreceptie en ook de eerste SDO’er met een korte terugblik op 2009 maar bovenal een vooruitblik op 2010. Het contract met trainers Bob en Roel Westhof is verlengd en zoals het er nu naar uit ziet gaan we in de tweede veldhelft op kunstgras spelen. Nog even afwachten hoeveel velden het worden.

Martijn Beugelink schrijft over zijn ervaringen bij het eindejaarstoernooi in Rotterdam voor selecties < 12. Namens selectie Zuid mag hij samen met Dian du Floo, Arne Smets en Youri van Oorschot deelnemen. De eerste wedstrijd tegen Oost was nog erg wennen en werd met 9-1 verloren. Maar gedurende de dag boeken ze steeds meer progressie. In de laatste wedstrijd tegen Noord-West weten ze een achterstand om te buigen in een kleine voorsprong, maar uiteindelijk eindigt de wedstrijd in een gelijkspel. Moe maar voldaan keren ze terug naar Veldhoven.

Al vroeg in het jaar komt het bericht dat het aspirantenkamp geen doorgang kan vinden. Niet omdat er geen kampcommissie is, maar vanwege sportief succes van de C1. De kans is groot dat zij naar het NK gaan dit jaar en dat valt in hetzelfde weekend als het kamp. Een alternatief weekend wordt niet gevonden, maar SDO zal SDO niet zijn als er niet een vervangende activiteit bedacht gaat worden.

Marianne en Sije zorgen er weer voor dat de aspiranten hun buikje vol kunnen eten bij de gourmetavond. Aansluitend een stoelendans en limbo. Dat laatste lijkt me overigens wel extra lastig als je buik helemaal rond is van de hamburgers, stokbrood en al het andere lekkers.

Na 6 afstandschoten stond er een stand van 3-3 op het scorebord bij de wedstrijd Ready 1 – SDO 1. Joeri tilde daarna de score naar 3-5. Ready wist nog even aan te haken, maar de voorsprong bij rust, 7-10, werd niet meer uit handen gegeven. Met een eindstand van 13-18 werden 2 punten mee naar Veldhoven genomen.

In de Achterk(r)ant roept Tanja op om niet alleen op Hyves te krabbelen / Facebook berichten te plaatsen, maar ook de moeite te nemen om je SDO-belevenissen te mailen naar de jeugdredactie.

SDO C1 laat in ieder geval wel veel van zich horen. Onder aanmoediging van veel SDO-publiek weten ze in de hoofdklasse te winnen van DVO en Oost Arnhem. Daarna is de belangrijke wedstrijd tegen Rust Roest. Een wedstrijd die bijna niet doorgaat omdat de scheids verdwaald is en een half uur te laat binnen komt. SDO heeft helaas haar dag niet, waardoor de voorsprong in de ranglijst op RR naar 2 punten slinkt.

De ooievaar heeft het maar druk bij SDO-leden, het lijkt wel een kleine babyboom. De toekomst van SDO wordt nu al veilig gesteld!

Het gebeurt niet vaak, maar in de winter van 2010 ligt er meerdere weekenden een pak sneeuw. Dit zorgt niet alleen voor mooie plaatjes maar ook diverse uitgestelde wedstrijden omdat het niet veilig is om op pad te gaan.

Joyce van de Broek kan vanwege een operatie een tijdje geen training geven aan de Gabbers, maar dat betekent niet dat ze niet betrokken is bij de groep. Iedere SDO’er schrijft ze een berichtje aan de Gabbers.

Het had enige aanlooptijd nodig, maar eindelijk is het zo ver. De vernieuwde SDO-site. Niet alleen de looks zijn anders, maar ook op de achtergrond is het nodige gewijzigd. Hierdoor is de website makkelijker te onderhouden en kunnen leden, als ze daarvoor de inloggegevens hebben gekregen, zelf berichten plaatsen. Het kostte René Du Floo veel werk, maar het resultaat mag er wezen.

Niet alleen de website was aan vervanging toe, ook het SDO-shirt kan een opfrisbeurt gebruiken. De leden kunnen gaan kiezen uit 3 verschillende shirt, waarna tijdens de BAV de definitieve keuze bekend wordt gemaakt.

Ook bij de Club van 50 kan er gekozen worden. Deelnemers kunnen kiezen uit een speeltuin, nieuw materiaal ten behoeve van het kunstgrasveld of nieuwe boxen om de feestavonden te voorzien van beter geluid. De keuze zal hierbij op de speeltuin vallen.

Waren het eerder deze winter wedstrijden die uitvallen vanwege de sneeuw, nu vallen er trainingen uit. Niet vanwege die sneeuw, maar een heuse buikgriepgolf is de boosdoener.

Dorien en Petra, trainers/coaches van de E1 laten ook vaak van zich horen. Zo ook over de wedstrijd tegen Ready. Met rust keken ze tegen een ruime achterstand van 6-1 aan. In de rust vroegen ze aan hun spelers of ze wel wilden winnen. Het antwoord was toch een ‘ja’. En het bleef niet alleen bij woorden. De verdediging stond nog maar 1 tegendoelpunt toe en met nog 4 minuten te spelen wist Wouter met 2 schoten SDO op voorsprong te brengen. Ready kwam er niet meer aan te passen en de E1 weet met 7-10 te winnen.

Onder de naam GOAN (Gemoedelijk Of Anders Nie, een samenwerking tussen Rust Roest, PSV, DSC en SDO) wordt er weer gestart met regiofeesten. De eerste editie is bij PSV en het thema is “Nog inne keer op de ski’s GOAN”.

Joop Alferink en Riek van Loenhout hebben de adverteerders voor het nieuwe jaar binnengehaald. Dat is tegelijk het moment dat de frequentie van de SDO’er teruggebracht wordt. Vanaf maart verschijnt deze nog maar eens per drie weken i.p.v. om de twee weken.

SDO 2 speelt tegen Juliana 2 haar kampioenswedstrijd. Ze zijn op dat moment nog ongeslagen en hebben aan 1 puntje genoeg. Karlijn Kooke is net teruggekeerd en wil dit kampioensfeestje wel meevieren. Met 6 doelpunten heeft zij ook een behoorlijk aandeel in de 21 doelpunten van het tweede. Met 21-12 wordt Juliana verslagen en kan het feest beginnen. Een feest dat daarna in de SDO kantine verder gevierd wordt.

SDO 1 weet zich net te handhaven door in het laatste weekend met 16-15 van KVZ 1 te winnen. Minder nieuws voor het derde en de C1 (hoofdklasse), zij degraderen. We are the champions klinkt helaas maar voor weinig ploegen, naast het eerdergenoemde tweede weet allen de F2 het kampioenschap binnen te halen. Een wedstrijd voor het einde zijn ze al kampioen door PSV F1 te verslaan

Heel veel zonnetjes in april. Alle zaalwachten van het afgelopen zaalseizoen. Maar bovenal onze zaalcommissaris, Pieter de Geus.

Vanwege een tekort aan jongens kent SDO een aantal damesteams die ook uitkomen in de dameskorfbalcompetitie. Ook al zetten deze teams mooie prestaties neer is het toch het streven om alle teams weer gemengd te krijgen. Er komen extra ledenwerfacties voor jongens zoals bij het Schoolkorfbaltoernooi en Project Sportieve School. Daarnaast staan de regels van de KNKV het toe om bij de F t/m de C ploegen dames als heer te laten spelen. SDO gaat van die mogelijkheid gebruik maken, zodat al die ploegen het komende seizoen weer in de gemengde competitie uitkomen.

Voor de jongste jeugd was het niet alleen paaseieren zoeken dit jaar, er was ook nog een heuse paasbingo.

Coach Pascal heeft zo te zien andere methodes om meer jongens aan het korfballen te krijgen. Hij voorziet zijn speelsters van snorren en baarden.

Iedere SDO’er lezen we de voortgang van het kunstgras. Er lijkt een mogelijkheid te zijn voor één kunstgrasveld en een bijveld. Alleen voor dat bijveld wil het college van B&W aanvullende informatie ontvangen. Ook de nieuwe verkiezingen van de gemeenteraad zorgen voor vertraging.

Van uitstel komt niet altijd afstel. De dropping van de aspiranten en junioren was reeds tweemaal verplaatst, maar 10 april was het toch zover. Op diverse plaatsen werden ze gedropt, waarna ze middels enveloppen met foto’s locaties op moesten zoeken en daarover vragen moesten beantwoorden. De tattooshop maakte het wel extra lastig door nadat de foto’s gemaakt waren vlug te verhuizen.

De gabbers hebben lekker gegourmet bij Ebel. Op die avond ontstond ook een geweldig idee. Ze gingen de ouders van de spelers uitdagen voor een wedstrijd. Maar die durven blijkbaar niet zo, want de reacties blijven nog een beetje achter.

SDO 1 weet tegen OZC door o.a. 5 goals van Roel Adriaans met een 3-8 voorsprong te gaan rusten. Geen vuiltje aan de lucht. Helaas weet SDO de tweede helft helemaal niet meer te scoren en weet OZC de wedstrijd met 10-8 te winnen.

Naast de pupillen E1 laat ook de D4 regelmatig van zich horen. En dan niet alleen de coaches, maar ook de speelsters schrijven vaak een stukje. Zo schrijft Elske Dillen over de wedstrijd tegen Fortuna D1. In de zaal verloren ze nog met 20-2, maar nu weten met 4-4 gelijk te spelen. Na goals van Maud en Bo is het Elske zelf die in de laatste minuut een strafworp scoort.

Het tientoernooi wordt dit jaar bij de jeugd gewonnen door Neeltje en Valerie. Bij de senioren zijn het Joeri en Paul die de finale winnen. Mede door het inzetten van nieuwe media (Hyves) waren er maar liefst 55 koppels die de strijd aangingen.

 

Ook het schoolkorfbal was een succes. Hier deden dit jaar 24 teams aan mee.

De Gabbers zitten niet stil dit voorjaar. In april hebben ze bij DKB een soort van gemixt toernooi gehad, in mei het eigen toernooi die natuurlijk afgesloten wordt met een disco en in juni nog de special olympics. Daarnaast is het ideetje bij de gourmetavond niet alleen een ideetje gebleven. Op 1 juni gaan de Gabbers tegen hun ouders korfballen.

Zoals ieder jaar wordt kent het pupillenkamp een mooi thema. Dit jaar zal er afgereisd worden naar “Fantastica” alwaar de Fantasticanen wonen die alles Fantasctica vinden. Als dat geen fantastisch kamp wordt…..

https://www.sdo-korfbal.nl/wp-content/uploads/2022/03/sdo2-e1648756473781.jpg

2010 vervolg

Naast het kamp zijn er nog diverse andere activiteiten. Het WK-voetbal wordt op een groot scherm uitgezonden in de kantine en er is een WK-toto. Om al in de oranjestemming te komen is er een paar weken daarvoor “Ik hou van SDO” waarbij de mooiste outfit aangetrokken dient te worden en er diverse prijzen te winnen zijn.

Voor de communicatie gebruiken het bestuur en commissies steeds vaker het medium e-mail. Op de ledenlijst blijken echter veel verouderde mailadressen te staan, vaak door de recente overstap naar Onsbrabantnet.

Het grote moment is bijna daar. Op 27 mei beslist de gemeenteraad over het kunstgras bijveld / jeugdveld. De raad is verdeeld, maar er wordt nog uitgegaan van een positieve uitslag.

De C1 heeft de verwachtingen waar gemaakt op het veld en is kampioen geworden. Daarom mogen ze Zuid gaan vertegenwoordigen op het NK C-Jeugd in Rotterdam. De eerste wedstrijd tegen HKC werd met 3-3 gelijk gespeeld. Tegen Reehorst wist SDO van een 2-4 achterstand terug te komen tot 4-4. In de laatste seconden wist Jorn op aangeven van Britt een prachtige doorloopbal te scoren en werd er met 4-5 gewonnen. Favoriet KVS was daarna een maatje te groot en won met 8-4 waarna SDO op doelsaldo 3e werd in de poule. De wedstrijd om de 5e / 6e plek werd daarna verloren van IJsselvogels.

Naast de C1 zijn ook het 2e, 5e, de A3, A4, C1 en E1 kampioen geworden. Helaas zullen SDO 1 en SDO 3 het volgende seizoen een stapje terug moeten doen. Degradatie kon niet meer voorkomen worden.

De keuze voor het nieuwe shirt is gemaakt. Helaas is de levering vertraagd, waardoor niet bij de 1e veldhelft maar bij het zaalseizoen de eerste wedstrijden in het nieuwe tenue gespeeld gaan worden.

Voldoende kader is belangrijk voor het voortbestaan van verenigingen. Dat geldt uiteraard ook voor SDO. Dit is een van de hoofdpunten bij de JAV van 2010. Na de zomervakantie wordt er gestart met een kaderwervingsactie waarvoor niet alleen leden uitgenodigd worden maar ook ouders van jeugdleden/Gabbers/Sport en Spel.

Een begrip in deze jaren is het Boeckenbergtoernooi. Met name aan de feestavond en het overnachten op het tentenveld zullen bij velen nog mooie herinneringen oproepen.

Dit jaar twee voorzitters als lid van verdienste, de voorzitter van de STC, Jeroen van de Pasch en de voorzitter van de JTC, Chretien Thijsen.

In de laatste SDO’er voor de zomervakantie schrijft Joop een in memoriam over Piet de Leest. Piet was een begrip in de Zuidelijke korfbalwereld waar hij jarenlang competitieleider was en ook scheidsrechter. Hij werd al lid van SDO toen ze nog op de hoek Kerkakkerstraat – Burg. Van Hoofflaan speelden. Aangezien er daar geen kleedaccommodatie was mocht er bij familie de Leest omgekleed worden en werd er voor thee gezorgd. Ook bij SDO was hij actief als scheidsrechter en daarnaast jeugdtrainer en lid van het jeugdbestuur. Piet was al enige tijd ziek en is 67 jaar geworden.

Helaas was er vanuit de gemeenteraad toch te weinig steun voor een kunstgrasjeugdveld. Wel wordt er voor de vakantie gestart met de aanleg van het nieuwe hoofdveld.

De opening van het kunstgrasveld is een groot succes. Onder toeziend oog van een grote hoeveelheid publiek weet SDO 1 haar eerste wedstrijd op het eigen kunstgras te winnen van Animo 1. Daarnaast vindt ook de presentatie plaats van de kleding van de nieuwe hoofdsponsor, Karel de Geus Muntenveilingen BV, die dag plaats.

De pofbriefjes verdwijnen uit de SDO-kantine. Hiermee komt een eind aan het tijdperk van achter wanbetalers aan lopen om achterstallige pofbriefjes betaald te krijgen.

Een heel droevig bericht in augustus. Brechje Widlak overlijdt op 19 jarige leeftijd. Na een enkelblessure in 2005 krijgt ze posttraumatische dystrofie waarna ze aan haar benen verlamd raakt. Ze stapt over op rolstoeltennis en bereikt daar de wereldtop bij de jeugd. Ook is ze nog met enige regelmaat bij SDO te zien om te helpen bij nevenactiviteiten of om te kijken bij haar nog korfballende zussen. Een maand voor haar overlijden haalt ze nog het eind van de Kennedymars.

Jo Stöver roept namens de materialencommissie iedereen op om zorgvuldig met de materialen om te gaan. Het materiaalhok is grondig opgeschoond en netjes ingericht met alle nieuwe materialen die nodig zijn voor het kunstgrasveld. Nu is het zaak dat het ook zo netjes blijft.

De chemie tussen de spelers en trainers/coaches blijkt helaas verdwenen te zijn waardoor er al vroeg in het seizoen 2010/2011 afscheid genomen wordt van Bob en Rol en Westhof.

De A1 en de B1 worden net geen kampioen bij de 1e veldhelft. Alleen de D3 komt die eer toe.

De kaderwervingsavonden zijn geweest. De response van 34% viel een beetje tegen, maar de avonden waren wel nuttig. Er zijn ook diverse vacatures ingevuld met nieuwe kaderleden zoals 15 nieuwe barmedewerkers en nieuwe leden voor het clubhuisbestuur en PR&Sponsoring. Daarnaast komt uit de avonden naar voren dat de sfeer binnen SDO erg gewaardeerd wordt. Als verbeterpunt wordt te late of onvolledige communicatie benoemd.

De mosselen zijn het aan het verliezen van de gourmetstelletjes. Bij de Mossel-gourmetavond blijken alleen Joop, Elly en John de voorkeur te geven aan deze lekkernij. Maar de gezelligheid is er niet minder om.

De Gabbers doen mee aan het Wageningentoernooi waar naast korfballers ook veel piraten rondliepen (het thema was Piet Piraat). Ze wisten 1 wedstrijd te winnen met 3-0, maar helaas waren de andere 3 tegenstanders net een maatje te groot.

De A1 weet geen potten te breken op het Junioren zaaltoernooi, maar een geslaagd toernooi was het wel. Evenals het afsluitende feest in de kantine met het thema Oh Oh Cherso.

Een oude bekende keert terug naar SDO. Rob Jager gaat aan de slag als hoofdtrainer. John Pranger wordt bedankt omdat hij in de tussentijd naast SDO 2 ook de trainingen voor SDO 1 verzorgde.

Een van de laatste activiteiten van 2010 is het kerstdiner. Het thema dit jaar is “Decadent”. Hoe zal dat smaken?

WIL JE OOK LID WORDEN VAN SDO?

Over ons

Sportvereniging SDO is opgericht in 1946 in Veldhoven

Recente berichten / Recent posts

© 2021 Copyright SDO Korbal Veldhoven. Alle rechten voorbehouden